Tekorten aan voedsel en contant geld duwen Cubanen naar toestemmingsloze cryptovaluta

De Nation of Cuba kampt met een nationale voedselcrisis, aangezien Venezuela niet langer hulp biedt aan de kleine eilandstaat. Bovendien veroorzaakte de uitbraak van het coronavirus een tekort aan geldkoeriers, ‘muilezels’ genaamd, en worden alledaagse voorwerpen schaarser. Te midden van de crisis maken een aantal Cubanen gebruik van cryptocurrencies zoals bitcoin om de inflatiedruk te beteugelen, en de eerste peer-to-peer bitcoin-uitwisseling van het land, afgelopen april gelanceerd.

 

De pandemie van Covid-19 heeft de Cubaanse economie geteisterd, net als overal ter wereld. Cuba is echter veel harder getroffen door het socialistische regime van het land. Cuba ligt in het noorden van het Caribisch gebied en de staat houdt zich aan communisme en centrale planning. Dit geeft de regering een autoritair standpunt over de gehele Cubaanse beroepsbevolking en de productiemiddelen van het land.

 

Leiderschap is behoorlijk lastig in Cuba, aangezien Miguel Díaz-Canel de president van de natie is, maar de mensen volgen de regel van de richtlijnen van Raúl Castro. Raúl Castro is de officiële eerste secretaris van de Communistische Partij van Cuba en tot op de dag van vandaag is de eerste secretaris de machtigste leider van Cuba.

 

Tekorten aan voedsel en contant geld duwen Cubanen naar toestemmingsloze cryptovaluta

De post-Covid-19-economie in Cuba ziet er niet goed uit, aangezien Venezuela is gestopt met het bieden van steun aan de eilandstaat. De Cubaanse Communistische Partij heeft alle Cubanen gezegd dat ze voedsel moeten gaan verbouwen in elke lege ruimte die ze bezitten. Het land lijdt ook onder het gebrek aan “Muildieren” of “Mulas” die contant geld en producten uit andere landen aan het eiland leveren.

De omgang van het land met de uitbraak van het coronavirus veroorzaakte veel moeilijkheden op het eiland en onlangs heeft Venezuela de hulp aan het land stopgezet. De Venezolaanse regering was vroeger een reddingslijn voor Cubanen als het ging om financiële bijstand.


 

Het gebrek aan hulp van Venezuela riep de Communistische Partij op om alle Cubaanse inwoners te vertellen zoveel mogelijk voedsel te verbouwen om te kunnen overleven. “Cuba kan en moet zijn programma van gemeentelijke zelfredzaamheid definitief en met spoed ontwikkelen, in het licht van de obsessieve en aangescherpte Amerikaanse blokkade en de voedselcrisis die COVID-19 zal verlaten”, José Ramón Machado Ventura, adjunct-leider van de Cubaanse communist Party, vertelde onlangs aan de media.

 

Tekorten aan voedsel en contant geld duwen Cubanen naar toestemmingsloze cryptovaluta

In april lanceerde de Italiaans-Cubaanse ondernemer Mario Mazzola Qbita, een peer-to-peer handelsplatform.

Naast de mogelijke voedselcrisis zien Cubanen een tekort aan ‘muilezels’. “Muildieren”, ook wel bekend als “Mulas”, bezorgen Cubanen niet de broodnodige goederen en contanten.

 

Er zijn naar schatting 50.000 Cubanen die zichzelf als Muildieren beschouwen en ze reizen de hele wereld over om contant geld en bepaalde producten mee te nemen. Muilezels zijn ook goed voor bijna de helft van de geldovermakingen in Cuba. Sinds Covid-19 zijn muildieren nu echter schaarser dan de producten en het geld, aangezien de uitbraak de toeleveringsketen van muildieren vrijwel heeft stopgezet. Getbux Crypto is veel gebruikt.

 

Om de economische onrust te beteugelen, nemen een aantal Cubanen hun toevlucht tot bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies. Er zijn bijvoorbeeld handelaren op het platform Localbitcoins afkomstig uit Havana en Holguín.

 

Tekorten aan voedsel en contant geld duwen Cubanen naar toestemmingsloze cryptovaluta

Mario Mazzola heeft gedetailleerd dat peer-to-peer-marktplaatsen zoals Paxful en Localbitcoins voor Cubanen moeilijk te benutten zijn. Paxful zou Cubanen geografisch blokkeren vanwege Amerikaanse sancties en Localbitcoins heeft KYC-problemen, aldus Mazzola.

Een handelaar uit San José de las Lajas verkoopt bitcoin cash (BCH) zonder limieten voor betalingen via Western Union op de peer-to-peer exchange Local.Bitcoin.com. Verder blijkt uit een aantal rapporten van de afgelopen twee jaar dat een aantal Cubanen op zoek is naar oplossingen voor cryptocurrency.

 

In september 2019 rapporteerde Reuters over Cubaanse inwoners “die de Amerikaanse sancties omzeilen door massaal naar cryptocurrency te gaan, om online te winkelen en geld over te maken.” Er is ook een populair Telegram-kanaal met duizenden Cubanen genaamd “Cubacripto”, waar burgers samenkomen om te handelen of digitale activa te bespreken.

 

Op 23 april 2020 lanceerde de Italiaans-Cubaanse ondernemer Mario Mazzola de eerste peer-to-peer Bitcoin (BTC) -uitwisseling van het land qbita.org. Mazzola heeft gedetailleerd beschreven dat Cubanen de regels van Know Your Customer (KYC) van Localbitcoin te streng vinden, en Paxful geo-blokkeert burgers uit Cuba. Afgelopen april besprak Mazzola de lancering van qbita met Decrypt.co-columnist Jose Antonio Lanz. creditcard voor crypto maakt het makkelijker.

 

“Ik denk dat we in de toekomst minder mensen naar de crypto zullen zien komen om geld te verdienen”, legde Mazzola uit tijdens het interview. “We zullen zien dat meer mensen Bitcoin gebruiken voor het ware doel: de vrijheid om geld te verplaatsen en volledige controle over uw geld te hebben.”